Képzési segédlet az elektromos nyakörvekhez

Elektromos nyakörv képzési segédlet

Az elektromos nyakörv kifejezetten a kutyák fegyelmezésére, irányítására szolgál. A makacs és önfejű,  a támadólag fellépő kutyák fegyelmezésénél is hasznos segítség lehet. De csak szakszerű alkalmazás esetén.  A következetlen és aránytalan fájdalomokozás nem szolgálja a tanulást, mert megzavarja az állatot, súlyosabb esetben a személyiségét is átalakíthatja. Fontos tudni, hogy az elektromos nyakörv csak egy eszköz arra, hogy a kutyánkkal jó kapcsolatot alakítsunk ki, és hogy különleges helyzetekben is  érvényesíteni tudjuk a kutyával akaratunkat.

Ne használja agresszív kutya esetében! Ha kutyája agresszivitásra hajlamos mindenképpen konzultáljon hozzáértő szakemberrel, kutyakiképzővel.

 

Az oktatás megkezdése a nyakörvvel

Ajánlott a kiképzést zavarmentes környezetben, bekerített területen vagy zárt épületben végezni.  Minden parancsot önálló foglalkozáson kell megtanítani, amíg a kutya hibátlanul nem teljesíti azt. Az egyes foglalkozások elég hosszúak legyenek ahhoz, hogy előmozdítsák a parancs megértését, de ne legyenek túl hosszúak és fárasztóak, nehogy összezavarják kutyáját. Naponta elegendő két, 10-15 perces foglalkozást terveznie. A két legfontosabb parancs, ami elősegíti a nyakörv használatának megértését, és amire majd alapozhat a további kiképzés során, az a „Hozzám” vagy „Lábhoz” és az „Ül” parancsok. A tanulási fázisban a sípszót/rezgetést/impulzust kezdetben közvetlenül egy parancs kiadása előtt kell leadni. Ez azért fontos, mert a kutya lehet, hogy eleget tenne a parancsnak, de ekkor kap egy sípszót/rezgetést/impulzust, ami megállítja és tulajdonképpen azért „büntetné”, amit helyesen tett volna.  Amint a kutya megtanulta és megértette a parancsot, az sípszót/rezgetést/impulzust a paranccsal egyidejűleg is leadhatja. A cél az, hogy lecsökkentse az egyes parancsokhoz leadott sípszót/rezgetést/impulzus számát, és végül meg is szüntesse az sípszót/rezgetést/impulzus adását; ezért az alábbi szakaszokat határoztuk meg.

A kezdetben használt folytonos vagy sok rövid sípszót/rezgetést/impulzust folyamatosan és  fokozatosan csökkentse addig, amíg már csak egy rövid sípszót/rezgetést/impulzust használ a parancsokhoz. Adhat sípszó/rezgetés/impulzus nélküli parancsokat is, hogy megállapítsa azt, kutyája vajon nyakörv nélkül is engedelmeskedik-e, de használhat egy-egy rövid sípszót/rezgetést/impulzust, amikor ellenállást, lomhaságot vagy engedetlenséget tapasztal. A nyakörv egy rövid sípszava/rezgetése/impulzusa megfelel egy figyelmeztetésnek, egy gyors emlékeztetőnek, valamint a parancs egyfajta megerősítésének.

Általános tanácsok

 • Kis lépésekben végezze kutyája oktatását, egyszerre mindig csak egy engedelmességi parancsot tanítson és/vagy egy nem kívánatos viselkedési formát próbáljon megszüntetni
 • Elégedjen meg egyszerre kis fejlődéssel is, és hagyja abba a gyakorlatot jó benyomással. Mindig egy sikeres feladat után hagyja abba a tanítást.
 • Legyen következetes a parancsaiban és tetteiben.
 • Ne vigye túlzásba kutyájának nevelését. Megfelelő előrelátással elkerülheti kutyája helytelen magatartását, vagy megakadályozhatja azt, még mielőtt megtörténne.
 • Hacsak nem tudja kontrollálni, ajánlott, hogy kerülje az olyan helyzeteket, amelyekben kutyája korábban neveletlenül viselkedett. Mindazonáltal egy ilyen helyzet gyakorlásként való előidézése jelentősen javíthatja esélyét a sikerre. Ilyenkor arra törekedjen, hogy a nem kívánt magatartást megállítsa, amint az elkezdődik, és még azelőtt, hogy a figyelmetlenség vagy a neveletlenségre való szándék fékezhetetlenné nem válik
 • Ha kutyája a tréning során elbújik vagy félénken viselkedik, mérsékelje testbeszédét, legyen következetes, csökkentse az sípszót/rezgetést/impulzus erősségét és terelje a figyelmét egy egyszerű és helyénvaló viselkedésre, mint például az „Ül” parancsra. Ne nyugtassa meg szóban a félénk viselkedése miatt, ugyanis ez megerősítheti ezt a magatartást. Viselkedjen természetesen és folytassa az oktatást.
 • Soha ne használja a nyakörvet agresszív viselkedési formák javítására vagy megszüntetésére. Ha kutyája agresszív viselkedést mutat, konzultáljon tapasztalt kutyakiképzővel.
 • Mindenképpen előnyös, bár nem szükségszerű, ha hagyja, hogy kutyája az oktatás megkezdése előtt két-három napig viselje a nyakörvet és hozzászokjon.
 • Kutyájának megdicsérésekor, vagy jutalomfalat adásakor –, ha készüléke képes erre, – adjon le „Jó kutya” hangjelzést is. Az így leadott hangjelzést kutyája a dicsérethez, jutalomhoz fogja társítani. Tegye ezt meg több mint két napon át legalább ötvenszer. Használja fel erre az etetés idejét is legalább két napon át.
 • Keresse meg kutyája felismerő szintjét – azt a legalacsonyabb rezgés/impulzusszintet, melynél kutyája először észreveszi a nyakörv által leadott rezgést/impulzust.
 • Határozza meg, milyen parancsokat fog használni kutyájának engedelmességre nevelése folyamán. Ezek a parancsok lehetőleg egyszerűek, egy szavasak legyenek, és következetesen kell mindenkinek használnia, aki a kutyával kapcsolatba kerül. Ez különösen fontos a családtagokra nézve.
 • Minden parancsot normál hangon adjon ki, buzdítással és dicsérettel hasson a kutya egyéniségére.
 • Mindig figyeljen arra, hogy az oktatás alatt nem kell-e kutyájának dolgát végeznie. Ez jelentős figyelemelterelő tényező és Ön esetleg azt gondolhatja, hogy kutyája nem érzi a leadott rezgést/impulzust
 • Tegye a gyakorlatokat szórakoztatóvá. Változtassa járás közben sebességét és mutassa ki örömét, ha kutyája elvárása szerint cselekszik.
 • Soha ne veszítse el türelmét!
 • Ne feledje, hogy ezek az utasítások azon kívül, hogy hogyan oktassa kutyáját, magukban foglalják azt is, hogy számos napon és héten át sokszor meg kell ismételni a gyakorlatokat, mert csak így biztosíthatja azt, hogy kutyája saját tempójában és képességeinek megfelelően fejlődhessen.

Felkészülés az oktatásra

 1. Tegyen a kutyára egy sima, nem fém nyakörvet, melyhez egy hosszú pórázt, vezetőszárat kapcsol.
 2. Kapcsolja be a Távirányítós nyakörvet és ellenőrizze, hogy működik-e.
 3. Tegye fel a Távirányítós nyakörvet a sima nyakörv fölé.
 4. Győződjön meg arról, hogy a sima nyakörv biztonságos, nem fog elszakadni és a kutya sem tudja kihúzni belőle a fejét.

 

Oktatás

A „Gyere” parancs

 1. Határozza meg a kezdeti rezgés/impulzusszintet a korábban leírtaknak megfelelően. Ne feledje, ha a kutya izgatott, nyugtalan, zavart vagy nem a megszokott módon viselkedik, előfordulhat, hogy először csak szükségesnél magasabb szintű rezgést/impulzust érzékeli.
 2. Engedje kutyáját előremenni. Amikor pár lépéssel előrébb jár, nyomja meg és tartsa lenyomva az rezgés/Impulzus gombot a már korábban meghatározott Felismerő szintű rezgés/impulzus leadásához, – figyelje meg, mikor a kutya reagál az rezgésre/impulzusra – ezzel egy időben húzza meg a pórázt maga felé fordítva a kutyát. Ne mondjon semmit.
 3. Forduljon meg és menjen az ellenkező irányba, gyengéden húzva a pórázt. Ahogy kutyája elindul Ön után, engedje el a gombot.
 4. Amikor kutyája az rezgés/impulzus hatására már mindig Ön felé fordul, az rezgés/impulzus leadásakor mondja ki a „Gyere” parancsot is.
 5. Mikor már szépen megfordul a „Gyere” parancsra és a rezgés/impulzus hatására, adja ki a „Gyere” parancsot úgy is, hogy nem minden esetben ad le rezgést/impulzust a paranccsal együtt.
 6. Amint kutyája folytatja a megfordulást a parancsra és a rezgésre/impulzusra, kezdje el rövid rezgések/impulzusok (csak egy pillanatra nyomja meg a gombot) leadásával együtt kiadni a „Gyere” parancsot – egyidejű parancs- és rezgés/impulzusadás. Az rezgés/impulzus érzékelése most nagyon rövid ideig tart, kutyája csak megérzi és egy szempillantás alatt el is múlik, de éppen elég, hogy ösztönözze a parancs végrehajtását.
 7. Ha a rövid rezgések/impulzusok nem hozzák meg a várt eredményt, akkor egy kissé hosszabb rezgéseket/impulzusokat adjon és közben húzza kicsit a pórázt is, mielőtt a rövid rezgéseket/impulzusokat még egyszer használná.
 8. Ha bármikor zavarodottnak tűnik kutyája vagy ellenáll a rezgésnek/impulzusnak és a „Gyere” parancsnak, finoman húzza meg a pórázt és adjon le rezgést/impulzust, amíg el nem indul Ön felé. Ha elindul, rögtön hagyja abba a rezgés/impulzus adását.

A „Hozzám” vagy „Lábhoz” parancs Ez a parancs a „Gyere” parancsra épül.

 1. Ismételje meg 2-3 percben a „Gyere” gyakorlatot.
 2. Amikor kutyája már szépen megfordul és követi Önt, forduljon vele szembe és a kutyától függően térdeljen le, vagy lassan hátráljon, majd álljon meg, és amint jön Ön felé, dicsérje meg, és közben adja ki a „Hozzám” parancsot.
 3. Ha nem jön oda Önhöz, ismételje meg a „Hozzám” parancsot, és ezzel egy időben kezdjen el rezgést/impulzust is leadni.
 4. Dicsérje meg minden alkalommal, ha jól teljesít
 5. Ha kutyája egészen odajön Önhöz, adhat neki egy jutalomfalatkát.

 

Az „Ül” parancs

 1. Ismételje meg 2-3 percben a „Gyere” gyakorlatot.
 2. Tartsa a pórázt és a Távirányítót az egyik kezében. A másik kezére szükség lesz a kutya ülő helyzetbe segítésére.
 3. Hívja kutyáját magához a „Hozzám” paranccsal. Amikor odaért, dicsérje meg, majd nyomja le és tartsa nyomva a rezgés/impulzus leadás gombját és adja ki az „Ül” parancsot.
 4. A pórázt gyengéden húzza felfelé, közben szabad kezével a kutya farát lenyomva kényszerítse leülésre. Elősegítheti a kiadott parancsok megértését, ha e parancs betanítása közben jutalomfalatkákat is ad.
 5. Ha kutyája leült, azonnal szüntesse meg a rezgés/impulzus leadását, majd dicsérje meg.
 6. Engedje kutyáját felállni, és tegyen meg vele egy kört.
 7. Ismételje a lépéseket

 

A „Marad” parancs

 1. Ismételje meg 2-3 percben a „Gyere” gyakorlatot.
 2. Hívja kutyáját magához a „Hozzám” paranccsal.
 3. Ültesse le az „Ülj” paranccsal. Használjon minden parancs kiadásakor egy rövid rezgést/impulzust. Mostanára már biztosan megérti, hogy a rövid rezgés/impulzus csak a parancs végrehajtására való ösztönzés.
 4. Ha kutyája ül, adja ki a „Marad” parancsot és egy fél lépést lépjen hátra. Lassan tegye ezt és közben szigorúan nézzen a kutyára. Ha kutyája elindul, lépjen vissza hozzá. Egy rövid rezgés/impulzus leadásával adja ki ismét az „Ül” és a „Marad” parancsokat, majd lépjen hátra megint.
 5. Várjon egy másodpercet és lépjen vissza a kutyájához. Nyugodtan dicsérje meg.
 6. Ismételje a lépéseket közben egyre növelve a kutyától való távolságot, amíg a póráz végére nem ér. Minden alkalommal menjen vissza a kutyához – SOHA ne hívja oda magához.
 7. Növelje a távollét időtartamát, miközben kutyája ülve marad. Ha kutyája bármikor elmegy a kijelölt ülőhelyéről, menjen vissza hozzá, és egy rövid rezgés/impulzus kíséretében ismét adja ki az „Ül” parancsot. Nagyon fontos: a „Marad” parancs tanítása alatt SOHA ne hívja kutyáját magához. Mindig menjen vissza hozzá, és csak akkor kezdheti el néha magához hívni, ha már minden esetben szépen a helyén marad.

 

A „Helyedre” parancs

Ez a gyakorlat a „Marad” parancs folytatása. Kutyája oktatásának megkezdése előtt tegyen a földre egy lábtörlőt vagy egy darab szőnyeget. Néha előnyösebb egy 7-8 cm magas, környezetétől jól elkülöníthető emelvény használata. Az így kijelölt hely mérete a kutya méretétől függ, de legalább akkora legyen, hogy kutyája ülve és fekve is kényelmesen elférjen rajta.

 1. Ismételje meg 2-3 percben a „Gyere” gyakorlatot.
 2. Vezesse oda kutyáját a leterített szőnyeghez, majd sétáltassa át fölötte. Hagyja, hogy kutyája megvizsgálhassa. Kényelmesen sétáltassa át kutyáját kb. 6-10 alkalommal a szőnyeg fölött.
 3. Miközben a megjelölt hely felé sétálnak, mondja a „Helyedre” parancsot és a kezével mutasson rá. Engedje kutyáját újra átsétálni a hely fölött. Ismételje meg ezt négyszer vagy addig, amíg kutyája már könnyedén megteszi ezt.
 4. Sétáljon a hely felé, mutasson rá és mondja: „Helyedre”. Ahogy kutyája rálép a szőnyegre, adjon le egy rövid Felismerő szintű rezgést/impulzust és adja ki az „Ül” parancsot. Dicsérje meg, amint leült.
 5. Várjon öt másodpercet, majd a „Gyere” parancs kiadásával vezesse el.
 6. Ismételje meg hatszor a lépéseket.
 7. Most sétáljon a hely felé, mutasson rá és adja ki a „Helyedre” és „Ül” parancsokat, amikor kutyája a szőnyegre ér. Most adja ki a „Marad” parancsot, és csinálja végig a „Marad” parancshoz tartozó gyakorlatot.
 8. Végezze el négyszer az „Ül” és „Marad” gyakorlatot a kutyájával úgy, hogy miközben fokozatosan növeli az időt, kedvencének a helyén kell maradnia.
 9. Mikor már biztosan a helyén marad, kezdjen el lassan sétálni kutyája körül. Ha kutyája elmegy a helyéről, egy rövid rezgés/impulzus leadásával együtt adja ki a „Helyedre” parancsot, közben vezesse vissza kutyáját a helyére. Ismét adja ki az „Ül” és „Marad” parancsokat.

 

A felugrálást az elejétől fogva meg kell akadályozni, és meg kell mutatni a vendégek fogadásának helyes módját, azaz nyugodtan ülve várni, amíg megszólítják. Ez azt is jelenti, hogy barátainak is el kell mondania, hogyan üdvözöljék a kutyáját. A zavaró felugrálásnak véget vethet, ha a nyakörv segítségével megszünteti az ugrálásra való motivációt, és egy elfogadható viselkedésre, a leülésre utasítja kutyáját. Csak kis lépésekben végezze ezt a gyakorlatot, és kutyájának hatékony irányításához és felügyeletéhez használjon a Távirányító mellett pórázt is. Nem az a cél, hogy kutyája féljen az emberektől, hanem az, hogy tanuljon meg leülni előttük.

 1. Tegye fel kutyájára a Távirányítós nyakörvet a korábban leírtak szerint, és tegyen fel egy rövid pórázt is.
 2. Végezze el négyszer a „Hozzám” gyakorlatot úgy, hogy mikor kutyája odaér, ültesse le. Ha nem ül le, adjon le egy rezgést/impulzust, hogy leüljön.
 3. Vezesse kutyáját egy új személy felé.
 4. Ha kutyája a személy felé húzza, adja ki a „Hozzám” parancsot, ezzel egy időben adjon le egy rövid rezgést/impulzust és fordítsa el kutyáját a póráz segítségével.
 5. Menjenek ismét az új személy felé. Egy pillanatra se engedje, hogy kutyája a személy felé húzza. Minden húzásra válaszul forduljon meg, adja ki a „Gyere” parancsot és lassan sétáljon az ellenkező irányba.
 6. Ha már úgy tudnak a személy felé menni, hogy közben kutyája nem húzza, a személy elé érve ültesse le kutyáját.
 7. Ha kutyája felemeli a lábát a földről, nyomja meg a rezgés/impulzus leadására szolgáló gombot. Amint kutyája visszaült, szelíden és higgadtan dicsérje meg.
 8. Ha kutyája megint felemeli a lábát a földről (sőt, a legjobb a láb felemelése előtti pillanatot elkapni), nyomja meg a rezgés/impulzus leadása gombot. Ismét ültesse le kutyáját.
 9. Figyelje kutyája viselkedését, és ha úgy látja, hogy nem érzékeli a leadott rezgést/impulzust, emelje eggyel a szintjét.
 10. Abban a pillanatban, amikor elérik a személyt, és kutyája leül és várakozik, hosszasan dicsérje meg, és győződjön meg arról, hogy ezt a dicséretet kutyája nem úgy értelmezte, hogy újra bármit megtehet, amit akar, különösen, hogy felugorhat a személyre
 11. Kérje meg segítőjét, hogy mosolyogjon a kutyára, és ha a kutyáját meg lehet simogatni, akkor a kezét lassan kinyújtva simogassa meg a kutya mellkasát vagy a feje oldalát, de semmiképpen se a feje tetejét.
 12. Ha a kutya megmozdul, a vendég vegye el a kezét. Ismételjék a gyakorlatot a 7. ponttól, amíg a kutya végig ülve nem marad.

 

Ásás

Először azt kell kiderítenie, hogy miért ás a kutyája. Nagyon sok kutyafajtát, mint pl. a terriereket, a zsákmányállatok felhajtása céljából tenyészettek ki, ezért az ásás veleszületett tulajdonságuk. Más kutyák azért ásnak, hogy egy hűvösebb helyet keressenek, ahova lefekhetnek, vagy egyszerűen csak unalomból teszik. Kutyája talán nem kívánna többet ásni, ha biztosítja számára a következőket:

 • Egy hűvös, árnyékos hely, ahová bármikor lefekhet és elegendő mennyiségű víz.
 • Egy helyettesítő tevékenység, ami lehet a kedvenc játéka.
 • Rengeteg játék, sok mozgás, és figyelem.
 • Egy rágcsálóktól és egyéb vadászprédától mentes kert, ahol nincs mire vadásznia, nincs oka az ásásra.
 1. Válasszon kutyája Felismerő szintjénél eggyel magasabb rezgés/impulzusszintet.
 2. Tegye fel kutyájára a nyakörvet, majd várjon legalább 10 percet, mielőtt kiengedné a kertbe. A kertben ne legyen másik személy vagy állat, azért, hogy a kutyája ne hozhassa mással összefüggésbe a kapott rezgést/impulzust, csak az ásással. Kutyája olyan védett helyen legyen, ahol a gyakorlat alatt ellenőrzése alatt tarthatja.
 3. Egy ablakból figyelve vagy olyan helyről, ahol kutyája nem láthatja várjon, amíg elkezd ásni.
 4. Amíg kutyája ás, adjon le több rövid rezgést/impulzust. Amint kutyája abbahagyja az ásást, szüntesse meg a rezgést/impulzusadást.
 5. Ha kutyája figyelmen kívül hagyja az rezgést/impulzust, emelje eggyel a szintjét, és ismételje meg a leadását. Folytassa kutyája megfigyelését, hátha egy másik helyen kezd el ásni.
 6. Ne engedje kutyáját felügyelet nélkül a kertbe, amíg teljesen le nem szoktatta az ásásról. Ehhez több napon át tartó nevelés válhat szükségessé.

 

Üldözés

Az üldözés egy ösztönös viselkedés, amit a mozgó tárgyak váltanak ki. Néhány kutya különösen erős vágyat érez az üldözésre, amivel bajba sodorhatják magukat, közben tehetetlenségre ítélve Önt. Soha ne engedje el a kutyát a pórázról, vagy ne engedje ki egy bezárt területről addig, amíg a „Hozzám” parancsra megbízhatóan nem engedelmeskedik bármilyen zavaró hatástól függetlenül. Ritkán fordul elő, hogy egy kutya teljesen megbízható, ezért ha kétségei vannak kutyáját illetően, azt ajánljuk, használjon pórázt. Legyen következetes kutyájával, és minden alkalommal feddje meg, ha valamit üldözni kezd.

 1. Életbe vágóan fontos, hogy e nevelési gyakorlat alatt Ön és kutyája biztonságban maradjon. Kutyájára olyan erős és hosszú pórázt kell tennie, amivel már kísérletet tehet az üldözésre, de azért ne legyen olyan hosszú, hogy kutyáját ne tudja megfékezni, ha üldözőbe venne valamit.
 2. Végezze el a Felismerő szintet használva a „Gyere”, a „Hozzám” és az „Ül” gyakorlatokat négyszer, vagy annyiszor, ahányszor szükségesnek látja ahhoz, hogy egy olyan szituációba hozza, ami üldözésre készteti. Ezeket a gyakorlatokat kutyája Felismerő szintjén végezze.
 3. Készítsen elő egy olyan szituációt, amiben kutyáját arra készteti, hogy üldözőbe vegyen egy tárgyat. Ez lehet egy autó, motor, kerékpár, macska, mókus, stb.
 4. Válasszon kutyája Felismerő szintjénél eggyel magasabb szintet.
 5. Vezesse kutyáját az üldözendő csali felé. Abban a pillanatban, amikor a csali felkelti az érdeklődését, nyomja meg a gombot, adja ki az „Ül” parancsot egy rövid rezgés/impulzus leadásával egy időben. Figyeljen arra, hogy erősen tartsa a pórázt és kényszerítse ülő helyzetbe.
 6. Figyelje meg kutyája reakcióját a leadott rezgésre/impulzusra. Ez a reakció határozza meg, hogy a jelenlegi szint elegendő-e, vagy emelni kell-e a rezgés/impulzus szintjén.
 7. Ha kutyája figyelmen kívül hagyja a rezgést/impulzust, és igyekszik folytatni az üldözést vagy nem ül le azonnal, emelje a rezgés/impulzus erősségét egy szinttel feljebb és kényszerítse kutyáját ülő helyzetbe. Hagyja egy percre ebben a helyzetben.
 8. Ismételje meg a gyakorlatot.
 9. Ha ezúttal gyorsabban reagál, akkor egy szinttel csökkentheti a rezgés/impulzus erősségét.
 10. Amint a kutya elkezdi követni a tárgyat, nyomja meg és tartsa nyomva a rezgés/impulzus gombot, vagy adjon le több rövid rezgést/impulzust, amíg kutyája meg nem áll. Ha a kutya nem áll meg, akkor tartsa vissza a póráz segítségével, mielőtt baja történne.
 11. Ha kutyája reagál a kiadott parancsokra, azonnal szüntesse meg a rezgés/impulzusleadást. Induljon el lassan az ellenkező irányba és adja ki a „Gyere” parancsot rövid rezgéseket/impulzusokat leadva, amíg nem hajlandó készségesen követni. Dicsérje meg, ha önszántából követi Önt anélkül, hogy a pórázt húznia kellene.
 12. Ha kutyája bármikor figyelmen kívül hagyná a rezgést/impulzust, ismételje meg a gyakorlatot úgy, hogy az rezgés/impulzus erősségét egy szinttel feljebb emeli.
 13. Ismételje a gyakorlatot addig, amíg kutyája ellentmondás nélkül reagál az „Ül” és/vagy a „Gyere” parancsra, bármelyiket is használja.
 14. Ne feledje folyamatosan megfigyelni kutyája viselkedését, amely segítségével eldöntheti, hogy emelni vagy éppen csökkenteni kell eggyel a rezgés/impulzus szintjét. Az rezgés/impulzusleadás célja az irányítás fenntartása legyen, ne pedig egy határozott reakció kiváltása.
 15. Rendszeresen gyakoroljon kutyájával, hogy megtanulja teljesen figyelmen kívül hagyni az üldözésre csábító dolgokat.

 

Túlzott ugatás

Az ugatás egy ösztönös viselkedés. Lehetetlen, hogy teljesen megszüntesse kutyája ugatását, de megtaníthatja arra, hogy parancsra csendben legyen. Megjegyzés: Ez csak akkor lesz eredményes, amikor otthon van kutyájával.

 1. Válassza kutyája Felismerő szintjét
 2. Hozza kutyáját olyan helyzetbe, ami ugatásra készteti.
 3. Amikor a kutya elkezd ugatni, adjon le egy rezgést/impulzust, majd adja ki a „Csend” parancsot.
 4. Amint kutyája abbahagyja az ugatást, azonnal szüntesse meg az rezgés/impulzusleadást, majd dicsérje meg kedvencét.
 5. Ha kutyája nem veszi figyelembe a rezgést/impulzust és folytatja az ugatást, állítsa a rezgés/impulzusszintet eggyel magasabbra, majd ismételje meg az eljárást.

6. Gyakorolja ezt a feladatot olyan helyeken és szituációkban, amik kutyáját ugatásra késztetik.

Nézze meg webáruházunk elektromos nyakörv kínálatát és vásároljon hozzáértőktől!

Kattintson ide: benoshop.hu webáruház kínálata

Vélemény, hozzászólás?